10 Sep 2014

BAHAYA OBESITI!!!

Assalamualaikum..

Minggu lepas, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dah lancarkan program FitMalaysia. Siapa x tau?? Haaaa kalau x tau meh sini nak bgtau...

Objektif program ini untuk mengajak semua lapisan masyarakat bersama-sama bersenam dan mempelajari kaedah-kaedah terkini untuk menjadi cergas dan kekal cergas.

Kenapa FitMalaysia ni dibuat?

Sebab kadar obesiti di negara kita dah meningkat!!! Dan kita mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia!!


  



 Apa itu obesiti?

 
Individu dewasa yang mempunyai BMI melebihi 30.


Antara punca-punca utama obesiti:
  • Tidak menjaga pemakanan yang sihat
  • Banyak mengambil makanan berlemak dan minuman bergula
  • Banyak makan snek ringan
  • Sering makan lewat malam (supper)
  • Kurang bersenam
  • Menonton televisyen sambil makan snek

Individu yang obes berisiko tinggi untuk mendapat penyakit berikut:

  • Kencing manis
  • Darah tinggi
  • Serangan jantung
  • Sakit sendi (osteoarthritis)
  • Mudah mendapat jangkitan terutama fungi
  • Serangan strok
  • Bergantung dengan ubat dan insulin


Jadi, apa yang boleh kita lakukan untuk mengelakkan diri kita dari obes? Ataupun menurunkan berat badan kita kepada yang ideal?
  • Menjaga pemakanan yang sihat
  • Memastikan jumlah kalori yang diambil tidak melebihi jumlah keperluan kalori harian
  • Bersenam sekurang-kurangnya 5 kali semingu selama sejam setiap kali
  • Monitor berat badan anda

Dah tau? Jom kita sama-sama amalkan cara hidup yang sihat mulai hari ini! Be positive!!

SET SLIMMING SHAKLEE

 [LECITHIN]
 +
 [ALFALFA]

Saya amalkan set slimming ni jugak. Masa tu berat memang x teragak laaa sampai 57 kg!! Sampaikan seluar nak pergi kelas pon dah xleh nk butang! Oh masa tu kenal dengan set ni dan Alhamdulillah lepas konsisten akhirnye berat dapat turun 5 kg. Tapi lambat jugak saya dapat kesan tu. Ada org sekejap je dah turun berat. Tapi saya bersabar jeee sampai laa BERJAYA!

Korang2 yang nak jugak turunkan berat badan tu boleh laa order set ni ^^ Turunkan berat badan secara sihat. Hihihihi

Nak tau info lanjut tentang set ni boleh klik sini okay ^^

Mahukan harga yang lebih murah? Daftarkan keahlian anda dengan hanya RM75 untuk seumur hidup dan anda boleh menikmati harga ahli dan tawaran2 istimewa Shaklee.

Hubungi saya untuk maklumat lebih lanjut tentang produk-produk Shaklee dan proses pendaftaran ahli.

Nissa

Shaklee Independent Distributor
ID No. 888834

SMS/Whatsapp 0162037225

Wechat nissa7


Instagram: nissa_vitaminshop

Anda akan diberi panduan dan bimbingan PERCUMA dengan setiap pembelian produk. Sekiranya anda berminat untuk menjadi ahli, boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda untuk pendaftaran.

Terima kasih kerana sudi singgah dan baca :)


No comments:

Post a Comment